Karate

I Heiki shotokan karate klubb i Stensele är vi idag ca 20 aktiva kampsportare i åldrarna 10-50+ och från nybörjare till nästan svart. Är du nyfiken och vill vara med kontakta Katrin på telefon 0730245109.

Vi tränar på Stensele Skola.

Tisdagar – fortsättningsgrupp kl 18-19. Torsdagar, nybörjare  kl 18-19,15.  Fortsättning, kl 19,15-20,30. Vi välkomnar alla från det året man fyller 10.

Lite bakgrund till Shotokan karate

Enligt tradition bildades Karate pga att kung shoha förbjöd vapen på ön Okinawa i Japan.  Utan vapen så var man tvungen att använda sina händer. Kara-te betyder tom hand.

Det var dock inte förrän på 1900-talet då Funakoshi Gishin fick i uppdrag att fara över till Japan (fastlandet) och lära ut karate där som det blev mer känt. Där fick den karatestilen även namnet Shotokan, som lite grovt översatt betyder Funakoshis Hus. Hans son Nakayama Masatoshi var den som utvecklade karaten vidare och bildade 1948 JKA – Japan Karate Association. Det var även han som spred karaten över hela världen och han skrev dessutom ett 20-tal böcker om ämnet.

Karate är en mångsidig sport som innefattar kondition, styrka och smidighet, men även tradition och disciplin. Att visa respekt till karatens skapare (funakoshi) och andra förfäder, sensei (tränare) och varandra! Man visar även respekt till själva Dojon (träningslokalen) och bugningar förekommer innan, under och efter träning.

Såklart innefattar karaten slag, sparkar och blockar och detta i olika svårighetsgrader lär mig sig med tiden. Inför graderingar finns ett visst krav på vad man ska kunna och visar man att man kan det så får man ett nytt bälte. I shotokan finns 9 grader innan man kommer till första Dan-graden, det svarta bältet!